geweldloos verzet SKJ zorgprofessional

blog.

geweldloos verzet én jij als opvoeder

 

In dit nieuwe kennisblog willen we je graag inzicht geven in verschillende patronen die kunnen leiden tot escalatie in de communicatie tussen opvoeders en kinderen. Deze patronen kunnen ernstige emotionele gevolgen hebben voor het kind, waardoor hun ontwikkeling belemmerd wordt, hun zelfvertrouwen wordt aangetast en ze uiteindelijk gevoelens van machteloosheid en destructief gedrag kunnen vertonen. In dit blog wordt gesproken over opvoeders, waaronder ouder(s), leraren, begeleiders en-/of zorgprofessionals.

 

Als opvoeder kun je machteloosheid ervaren wanneer je te maken krijgt met destructief gedrag. Het kan frustrerend zijn en je kunt je genegeerd voelen, wat uiteindelijk tot -intense- boosheid kan leiden. Hierdoor ontstaat er een patroon van oplopende spanning en escalaties, waar zowel de opvoeder als het kind een rol in spelen.

 

Doel van dit blog is om je erkenning te bieden en inzicht te geven in wat er werkelijk gebeurt. Het herkennen van het patroon waarin je met het kind verstrikt raakt, is de eerste stap om verandering mogelijk te maken. Het is belangrijk dat je als opvoeder bewust bent van escalerende interactiepatronen en leert hoe je deze kunt herkennen en doorbreken.

 

 

Maar hoe kun je voorkomen dat deze situaties uit de hand lopen en hoe kun je op een geweldloze manier reageren?
Geweldloos verzet en Verbindend gezag is een benadering waarbij je empathisch communiceert en je aanpast aan de situatie zonder je eigen grenzen te overschrijden. In plaats van in een verbale of fysieke strijd verwikkeld te raken, kies je voor een manier van communiceren waarbij je naar elkaar luistert. Je begrijpt de behoeften van het kind en stelt je open voor tactische compromissen. Dit helpt je om in contact te komen en te investeren in de relatie met het kind.

 

Destructief gedrag doorbreken met behulp van deze benadering is een proces van geleidelijk opbouwen van het vertrouwen tussen jou en het kind.

 

Er zijn twee partijen nodig om de cirkel van destructiviteit in stand te houden, maar één om deze te doorbreken.

 

In onderstaande afbeelding is weergegeven hoe de opvoeder een patroon kan doorbreken:

Geweldloos verzet

 

Als opvoeder wil je de balans vinden tussen het bevorderen van het zelfstandig denken en het vergroten van de autonomie van het kind, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor de benodigde zorg, structuur, regels en begrenzing.

 

‘Verandering begint bij jezelf, je hebt slechts controle over je eigen gedrag. Controle over de ander is een illusie’ – Haim Omer